Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Aalborg Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.
Gå ind på den valgte hjemmeside

KOL og andre lungesygdomme

Få hjælp til at leve med din lungesygdom, og læs om, hvordan et af vores KOL hold valgte at fortsætte med at mødes - nu til kor sang.
Borgere med lungesydommen KOL, stående omkring et klaver

Borgere med lungesygdommen KOL, stående omkring et klaver

Lungerehabilitering

Vi tilbyder forløb for folk med lungesygdomme fx KOL, både på sundhedscenteret i Nordkraft og i Sundheds- og Foreningshuset i Gandrup.

Forløbet varer 8 uger og er gratis for dig, der bor i Aalborg Kommune.

Sådan kommer du i gang 

For at deltage kræver det en henvisning fra din egen læge eller fra den sygehus afdeling, der behandler dig.

Når vi har modtaget din henvisning, indkalder vi dig til en samtale, hvor vi lægger en plan, der tager hensyn til dine ønsker og behov.

Du er velkommen til at tage en pårørende eller anden støtteperson med til samtalen.

Planen kan indeholde:

  • støtte og vejledning ved sygeplejerske, fysioterapeut og diætist
  • undervisning 1 gang om ugen
  • træning 2 gange om ugen
  • tilbud om ernæringsvejledning og rygestop

Hvis du vil vide mere:

Klik her og find information om KOL på sundhed.dk

Klik her og se, hvordan du finder du Aalborg Sundhedscenter i Nordkraft

Gå altid til din egen læge, hvis du hoster mere end du plejer eller døjer med åndenød.

Sang gør godt for både krop og sjæl

Fugt og kulde gør ofte tilværelsen lidt mere besværlig for mennesker, der lider af lungesygdommen KOL. På Den Rytmiske i Nordkraft tilbydes korsang for folk med KOL, for sang gør noget godt både for lungerne og for humøret.


Onsdag eftermiddage øver et helt særligt kor på Den Rytmiske i Nordkraft. Umiddelbart ser koret ud som alle andre kor, og sangen lyder fin. Ved klaveret sidder sanglærer Natasja Vinther.

-Nu skal armene ud i fineste Pavarotti stil, og brug mellemgulvet, så maven hopper, lyder det fra Natasja Vinther, inden koret stemmer i. Natasja Vinther opfordrer koret til at stå op for at udvide lungerne, og giver forslag til, hvornår Kurt Rantzau, Birthe Jensen, Anne-Marie M. Lund, Jonna Christiansen, Karen Pedersen og Jette Jensen skal trække vejret undervejs i sangene. Det kan nemlig knibe med luften, det mærker sangerne, for de lever alle med lungesygdommen KOL.

Træk vejret – syng dig sund

De seks har mødt hinanden på det kommunale sundhedscenter - Aalborg Sundhedscenter i Nordkraft, hvor de deltog i et rehabiliteringstilbud for mennesker med KOL. På sundhedscenteret bliver alle deltagerne på KOL-tilbuddet præsenteret for ideen om at gå til kor, og på Den Rytmiske er der oprettet flere ”Træk vejret – syng dig sund” -hold med fokus på KOL og lungesygdom på en musikalsk måde.

På holdet oplever deltagerne, at lungefunktionen forbedres ved korsang, og de lærer at kontrollere vejrtrækningen og styrke mellemgulvet, OG så stiger humøret. 
- Glæden ved at synge er det hele værd, for man kan ikke synge og være sur og trist samtidig, sang gør noget ved endorfinerne, siger Kurt Rantzau.

Fællesskab og gode relation er guld værd

Da forløbet på sundhedscenteret sluttede, valgte Kurt Rantzau, Birthe Jensen, Anne-Marie M. Lund, Jonna Christiansen, Karen Pedersen og Jette Jensen derfor at fortsætte med at mødes i Nordkraft – nu i Den Rytmiske, hvor de synger hver onsdag. 
Karen Pedersen siger – på sundhedscenteret blev vi klar over, hvor vigtigt det er at få trænet, og at man bliver ved med det, men lige så vigtigt fik vi et venskab, som er guld værd.

-Vi har noget til fælles, og alle forstår, hvis vi hoster, fortsætter Jette Jensen.

Netop fællesskabet og forståelsen for hinandens livssituation betyder, at venskabet er stærkt, 
– det er det, der gør, at vi fortsat mødes og kommer hver gang, at vi kender hinanden og har det så godt sammen, og så kan vi godt lide at synge, siger Birthe Jensen

Og der bliver også snakket og grinet, inden alle stemmer i og synger ”Sensommervise”, Blæsten går frisk over Limfjordens vande” og ”Kom og læg sangen i mund”. 
Selv om sygdommen aldrig forsvinder, så har de seks fået redskaber til at leve med den, både ved fysisk træning, og ikke mindst ved at synge, og via fællesskabet. Alle er enige om, at det er godt at vide, at man har venner, der har det lige som en selv, som man kan dele tanker, bekymringer og glæder med.

Koret slutter af med ”Den er fin med kompasset”, og inden de skilles, bliver der lavet aftale om, hvor de skal mødes til kaffe næste gang.

Ovenstående artikel er skrevet i tiden før COVID-19, og sangholdene er foreløbig lukket ned.

Del indhold

KOL team:

Sygeplejerske

Bibi L. Aabenhus Madsen

Sanne Bach Klausen

Betina K. Bertelsen

Diætist

Julie Kristine Andersen

Fysioterapeut

Marianne Nielsen

Anne Mette Andersen

Stefan Tversted Mikkelsen