Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Aalborg Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.
Gå ind på den valgte hjemmeside

Mens Health Week

Mens Health Week handler om MÆND.

Mens Health Logo Ny Alt 300Dpi

 

Hvert år i uge 24 sætter vi fokus på mænd og sundhed - og med god grund:

  • mænd lever 3-5 år kortere end kvinder
  • mænd har alt for stor dødelighed af de fleste sygdomme
  • mænd går meget mindre til læge end kvinder
  • mænd opdager deres sygdomme for sent

Læs om temaet på hjemmesiden www.sundmand.dk

Mænds Mødested

Mænds Mødested er et sted, hvor mænd kan møde og være sammen om projekter i selskab med andre mænd. Alle mænd er velkomne, til at være med og udveksle færdigheder, viden og erfaring. I Aalborg Kommune er etableret et mødested i Skalborg.

Læs mere om Mænds Mødested: her

www.tjekdigselvmand.dk

26972 Netdoktor 400X220

Der er udviklet et redskab specielt designet til mænd - tjekdigselvmand - som giver hurtige og konkrete svar på, hvordan man skal reagere på forskellige symptomer og ændringer og ikke mindst, hvornår man skal gå til læge. Se siden her

Forandringens Mænd - portrætter 2016

Freddie: Jeg går fra sukkersygen

Freddie

Mindre joggingbukser, nye gåmakkere og masser af frisk luft og højdemeter er noget af det Freddie Egediussen har fået siden et besøg hos lægen i september 2015. Diabetes blev motivation til et mere aktivt liv.

- Førhen, når jeg kom hjem fra arbejde, tændte jeg computeren og efter 5 minutter tabte jeg hovedet ned over tastaturet - dødtræt. Den eneste motion jeg fik var rundt om bordet, når jeg trænede billard, siger Freddie Egediussen fra Aalborg Øst. Men hverdagen tog en skarp drejning efter et besøg hos lægen i september 2015. I dag er vi på vandretur i Lundby Krat, der er blevet Freddies nye træningscenter.
- Ved det årlige eftersyn ved lægen fik jeg konstateret diabetes type 2 og et for højt kolesteroltal. Jeg var sådan set ikke overrasket, da både min mor og moster har det, fortæller Freddie.

Med diagnosen sukkersyge i baggagen, skulle der ændres nogle ting i Freddies liv. Han blev tilbudt et forløb på Aalborg Sundhedscenter, som blandt andet inkluderede en ugentlig time i træningscenteret. Freddie blev motiveret og byggede selv ovenpå. Det blev gåture i Lundby Krat, hvor vi er med på en i dag.
- Første gang jeg var herude blev jeg lidt overrasket over at ruten var 7 kilometer. Når jeg kom til den her bakketop, kunne jeg de første gange overhovedet ikke snakke, men det kan jeg sagtens nu. Jeg går tirsdag, torsdag og lørdag. Jeg har gået over 211 kilometer siden 20. marts, fortæller Freddie uden at åndedrættet er særligt påvirket af Lundby Krats mange højdemeter.

Kiloene og X´erne forsvinder
Motivationen kom løbende i takt med gåturene i Lundby Krat. Kiloene raslede af Freddie. I september sidste år vejede Freddie 134,4 kilo mens viseren ved sidste vejning pegede på 105 kilo. Mens vi sidder på en bænk, viser Freddie et før billede og forskellen er ikke til at tage fejl af:

- Ja tøjet sidder noget løsere nu. Jeg var ude at købe et par nye joggingbukser for nylig. Jeg tog et par xxl og xl med ind i prøverummet, men jeg måtte pænt hænge dem tilbage igen. Jeg gik derfra med almindelig large - det var en fed fornemmelse, fortæller Freddie.

Gåmakkere
Freddies gåture og tydelige forvandling har været inspiration i den nære omgangskreds. Nu er både venner, kusinen og søsteren jævnligt med på gåturene - en uventet gevinst:

- Jeg havde ikke regnet med at jeg næsten hver torsdag skulle til at gå ture med min søster i Lundby Krat, og en mine veninder er på grund af gåturene blevet inspireret til at starte på et hold inde på sundhedscenteret, det er jeg da glad for. Jeg kan godt lide at være herude både alene og sammen med andre. Alle hilser pænt på hinanden, det er som om man ikke kan være i dårligt humør i skoven. Her er kun fuglekvidder og duften af skov, fortæller Freddie.

Freddie har ikke sat sig et mål om at han vil løbe hverken halve eller hele maratons, men målretningen er alligevel sat.

- Jeg har sagt til mig selv at min diabetes ikke skal styre mit liv. Der skal stadig være plads til en pizza, og et stykke kage. Kagestykkerne er bare blevet mindre og jeg spiser ikke pizza seks gange om ugen. Jeg er faktisk begyndt at holde af at spise salat. Jeg plejer at fortælle at jeg er i gang med at gå fra min sukkersyge - Jeg er allerede blevet sat ned i medicin, og jeg vil gerne være helt fri for den. Vægtmæssigt vil jeg gerne ned og veje tocifret, og det skal jeg nok nå inden sommeren. I det store billede er jeg faktisk glad for at jeg har fået konstateret sukkersyge, fortæller Freddie.

Vi rejser os fra bænken, det begynder at drypregne lidt, vi starter på tilbageturen til bilerne på parkeringspladsen, men Freddie fortryder. Endomondo startes igen på mobilen. Højdemeterne skal noteres og turen fuldføres. Freddie smiler og vinker - han er motiveret og fyldt med energi.

  

Forandringens mænd - portrætter fra 2015 

Lasse

Når jeg løb op og ned af villavejen, med en pind i min søns cykel, så var jeg jo alt for træt efter to ture. Helt ærligt, vejen er 35 meter lang. Jeg tog for mange håndfulde fra vores kage- og slikskuffe derhjemme, og hvis jeg kedede mig, gik jeg ud og lavede mig nogle pomfritter.

Jeg var gået fra en meget aktiv livsstil. Jeg var pædagog i en fritidsordning, med meget tid til mig selv og dyrkede masser af sport. Det blev skiftet ud med et mere stillesiddende arbejde, der kræver flere timer. Og med et var livsstilen jo usund, fordi jeg stadig spiste ligeså meget som før, men ikke forbrændte det samme. Og jeg bliver 39 om ikke så længe, så alderen spiller også ind.

Lidt fordomsfuldt synes jeg egentlig at arketypen, kontornusseren med tynde arme, tykke maver og lyseblå skjorter var lidt latterlig. Men en dag her på kontoret kunne jeg jo konstatere, at jeg havde et begyndende bildæk, tyndere arme og ja, jeg havde også en lyseblå skjorte, hvor knapperne efterhånden var noget udspilede. Der var ikke meget actionman over mig mere. Fordomsfuldt igen lignede jeg jo en karikaturtegning på en halvkvabset revisor midt i fyrrerne. Det var et selvbillede jeg havde det svært med. Enten skulle jeg ud og købe en masse nye skjorter, eller så skulle jeg gøre noget ved det.

Groft sagt sad jeg egentlig og ventede i min sofa i et halvt års tid og ventede på at vilkårene ændrede sig, og at jeg ville tabe kiloene automatisk, men det skete ikke. Nu har jeg sat mig selv et erklæret mål. 3 måneder før jeg bliver 40 vil jeg hyre en personlig træner i tre-fire måneder, jeg vil have sixpack og nedbringe min fedtprocent til under 11. Det har jeg fortalt til alle dem jeg kender, for at hænge mig selv op på det.

Jeg træner omkring 3-4 gange om ugen nu.

I forhold til træning i det lokale styrkecenter, så skulle jeg gøre op med endnu en fordom. Ligesom jeg helst ikke ville være førnævnte revisortype, så havde jeg det også svært med den store pumper-fyr i styrkecenteret og lydene i det univers. Men der er ikke ret mange pumper-fyre i mit lokale træningscenter, og ham der er, er faktisk helt vildt flink og hjælper mig med at gøre øvelserne rigtigt. Desuden spiller musikken så højt at jeg ikke hører lydene. Så min fordom er blevet gjort til skamme. Det spiller ingen rolle, hvordan de andre ser ud, og hvordan jeg ser ud. For under træningen kigger jeg utroligt lidt på dem, og de kigger jo også utroligt lidt på mig.

Kosten er blevet lagt om.

Jeg står for meget af madlavningen derhjemme, så jeg har haft let til indflydelse. Det største indgreb har været, at jeg nu 6 dage om ugen spiser linser og tun til frokost. Jeg holder de fleste af sundhedsindgrebene i dagtimerne, så det ikke går for meget ud over resten af familien. Men der er da lidt mindre flødesovs og reduceret rødvin på aftensmenuen nu. Jeg har kun tabt mig tre kilo på det her, men jeg har flyttet kiloene og bygget muskelmasse. Den største forandring er at bæltet nu bliver spændt to huller længere ind.

 

Gunnar Liliendahl Olsen, 55

Gunnar 55 Aar

Jeg er flyttet herover for at være tæt på mine børn. Jeg fik en blodprop, da jeg var 48 og blev lammet i hele den ene side. Jeg flyttede herover til Jylland, for at vise børnene, at jeg døde altså ikke.

Jeg har levet et hårdt liv.

Jeg har taget stoffer, drukket for meget alkohol og også været kriminel. Men blodproppen har ironisk nok været med til at redde mit liv. Jeg kunne ikke løfte noget med højre side. Genoptræningen startede i FitnessØ og nu har jeg været her i 6 år. Det har betydet meget for mig. Jeg har fået muskler igen, men endnu vigtigere, så har jeg fået et socialt liv.

Jeg har altid været enegænger, måske på grund af min fortid. Jeg har ikke haft lyst til at åbne op. Det at jeg nu kommer hernede i FitnessØ næsten hver dag gør, at jeg ikke længere føler mig Palle-alene-i-verden. Selvom jeg ikke altid træner, så kommer jeg alligevel for at snakke, lytte og drikke kaffe med de andre. Det er rigtigt rart. En dejlig følelse at møde de andre.

Det er godt at have noget at stå op til

Da jeg havde arbejde var jeg altid den der mødte tidligt og slog alarmer til og sådan noget. Nu får jeg også mere ansvar hernede i FitnessØ. Jeg har lukkevagter og jeg kan godt lide, at jeg får noget ansvar. Det er godt at stå op til. Der er mange ældre, som træner her og det er ikke altid de lige kan nå de forskellige ting ved maskinerne, og så kan jeg godt lide at hjælpe dem - det er en stor tilfredsstillelse at gøre en god gerning.

 

Historien om Mogens 56 år:

"Nu tager jeg den let i tredje gear op ad Humlebakken"

Mogens

Servostyringen var gået da jeg skulle dreje ind på parkeringspladsen ved arbejdet. Sådan føles det i hvert fald. Jeg havde ikke kræfter til at dreje rattet. Det sveg i armene. Min kone ringede 112, og jeg takker de højere magter den dag i dag, for at hun var med i bilen den dag, ellers havde jeg nok ikke siddet her i dag, fortæller Mogens.

Blodproppen var en såkaldt forbigående. De pustede nærmest nyt liv i mig, lægerne og sygeplejerskerne inde på hospitalet. Før blodproppen gik jeg da ture og cyklede, men ikke uden at jeg måtte hive efter vejret. Jeg tog en kold tyrker og stoppede øjeblikkeligt med både at ryge og drikke alkohol. Jeg startede på genoptræning. Det var som om jeg havde fået et nyt syn på tingene. Jeg ville gerne se mine børn og kone noget mere.

FitnessØ har besøg af mig tre gange om ugen nu, hvor jeg er på løbebåndet, i romaskinen og på kondicyklen. Før blodproppen kunne jeg næsten ikke følge med konen, når vi var ude at cykle. Nu tager jeg den let i tredje gear op ad Humlebakken - det er bare wup wup wup, så er jeg oppe. Min kone kan ikke følge med længere. Nu vil jeg fremad og udad. Jeg kommer simpelthen mere ud.

12.500 filtre til cigaretter blev solgt. Jeg har ikke røget en cigaret i over et år. Jeg kan ganske enkelt ikke lide smagen længere. Jeg har stadig nogen gange en pibe i lommen, men det er mest for at have noget i hånden. Jeg har stadig min cigaretmaskine, men det er fordi jeg har en god ven, som jeg gerne vil hjælpe. Jeg hygger mig med at rulle dem, mens vi sidder og ser film.

Festgenet har jeg ikke mistet. I lørdags var jeg ude at danse techno med min yngste datter. Jeg kan opføre mig som om jeg har drukket 20 bajere, men jeg vil ikke røre alkohol længere. Næste mål er at købe en mountainbike og komme i skoven med min yngste søn.

 

Alkoholkampagnen Respekt 

Det giver respekt at gøre noget ved sit alkoholproblem - det er hovedbudskabet i RESPEKT kampagnen. Uanset om du drikker for meget, eller er pårørende til en, der drikker, så er du ikke alene, der er mange i samme situation.

Har du problemer med alkohol, så kan du og dine pårørende få gratis skræddersyet behandling.

På sundhedscenteret tilbyder vi alkoholsamtaler til dig, der har et overforbrug.

Læs mere om RESPEKT kampagnen.

Banner 930X180 Dreng

 

HVID JANUAR - Sundhedsstyrelsens alkoholkampagne

HVID JANUAR er en anledning til at holde pause fra alkohol.

Lige som mange andre, har du har måske selv overvejet at skrue lidt ned for dine usunde vaner og mere op for sundheden.

Alle kan være med i HVID JANUAR, når de vil, og så længe de vil.

Start det nye år sundere og få ny energi. Tag fri for alkohol i en måned: Bryd vanen, mærk en forskel på energikurven, vægten og ikke mindst pengepungen. HVID JANUAR handler om at styrke din sundhed.

Læs mere på facebook: HVID JANUAR

Kampagnen: Get Moving

Get Moving er Sundhedsstyrelsens kampagne om fysisk aktivitet rettet mod børn.

Plakat Getmoving 1360X768

Du kan finde en masse om kampagnen på: www.getmoving.dk

Hvordan kan man støtte børn til fysisk aktivitet?

Det spørgsmål har vi stillet til:

  • Lone Bonde Vestergaard, lærer ved Skansevejens Skole
  • Sanne Fremlev, konsulent ved fritidsområdet
  • Stefan Tersted Mikkelsen, fysioterapeut ved Sundhedscenter Aalborg

Læs med her og få inspiration til, hvordan du kan støtte børn til fysisk aktivitet:

Lone Bonde Vestergaard - lærer ved Skansevejens skole

Getmoving Lone 3

Bevægelsesglæde

"Fysisk aktivitet er et vigtig element i vores liv, så skal det også ind tænkes i skolen - og jeg tror meget på bevægelsesglæde, hvis man bliver opdraget til og med bevægelse, at det så bliver en slags livsnødvendighed."

"Vi taler rigtig gerne om læseglæde - altså at vi gerne vil lære børnene at læse, og at det bliver en naturlig del, og at man læser for at få den gode historie, og lige så stille bliver det automatiseret, så bliver det bare noget man gør, og på nøjagtig samme måde med bevægelse."

"Jeg kan se, at de børn der er aktive i fritiden, de har en force i det aktive liv i skolen […] - folkeskolen skal vildt mange ting, og vi kan ikke vinge fysisk aktivitet af og sige - nå men så foregår det i skolen, så de børn der også er aktive i deres fritid, de er bare et skridt foran, de er vant til at bruge deres krop i andre sammenhænge."

"Forældre der ikke er motionsvante, ser muligvis ikke en problematik i, at børnene sidder for længe med ipads."

Rollefordelingen

"Vi har alle et ansvar - skolen gør noget, forældre noget andet og fritidslivet noget tredje."

"Vi skal huske, hvem der har hvilke roller - hvad skal vi? Hvad skal folkeskolen? Hjemmene har et ansvar, vi som forældre skal være rollemodeller, vi skal vise, at vi nyder at bruge vores kroppe.
Der er ingen, der forventer, at folkeskolen skaber fodboldspillere[…], og man kan heller ikke forvente, at folkeskolen repræsentere al den bevægelse, der skal være, men det skal puttes ind i den mængde, hvor det er fordrende både for læringen generelt og så i de helt specifikke færdighedstrænings situationer."

"Derfor er det bare så vigtigt, at vi de første år lægger skinnerne ud og viser dem hvordan, og håbe på at det bærer, når de nærmer sig teenageårerne - sådan er det også med bevægelse."

Skolen i dag

"Skolen i dag er jo anderledes, der er langt mere fleksibilitet, stor opmærksomhed på, hvor længe man kan koncentrere sig ad gangen, inden man laver et break, der findes masser af god hjælp.
Når jeg ser på skoletilbuddet, så tænker jeg - det kan godt være, at dagen er lang, men hvor er det et fantastisk tilbud, hvor er der mange forskellig initiativer - jeg tror stadig, den glæde vi mærker hos børnene, med alt nye vi præsenterer, den siger egentligt det meste - den fortæller jo, at det er godt." slutter Lone Bonde Vestergaard

Sanne Fremlev - konsulent ved fritidsområdet 

 sanne Fremlev

Det handler om at stå sammen

"For mig at se, så er kommunens rolle først og fremmest at skabe de gode betingelser, de gode rammer for at børnene kan komme ud og røre sig.
Kommunen kan stimulerer til mere bevægelse i de åbne rum, men også ved at nytænke faciliteter, når de skal renoveres. Det er et spørgsmål om, at få det bedste ud af det man har og tænke kreativt. Som kommune har vi en forpligtelse til at melde ud - der findes et væld af materiale på området."

Playmakeren

"Der er stor bevågenhed på samarbejder i forhold til at fremme bevægelse, både i den nye skolereform, men også i kommunen, og i Aalborg Kommune har vi sådan set haft fokus på det siden 2006, hvor vi fik Playmakeren.
Playmakerens erfaringer er, at samarbejde mellem skoler og foreninger er et efterspurgt område, de vil gerne samarbejde og eleverne vil rigtig gerne, og Playmaker kan være med til at skabe rammerne. Mange kommuner ser i retning af Aalborg Kommune, især når det handler om forenings - skole samarbejder."

"I Aalborg kommune har vi en tradition for at prioritere det her område igennem mange mange år. Vi har et meget aktivt og dedikeret folkeoplysningsudvalg, som i den grad inspirere og tør træffe beslutninger. Vi har været heldige altid at have nogle politiske ledere som har prioriteret det her område. Så Aalborg Kommune har et rigt foreningsliv og nogle gode betingelser."

"Det handler om at stå sammen om det, jo flere vi er, jo forskellige vi er i det her samarbejde des længere kommer vi." slutter Sanne Fremlev

Stefan Tersted Mikkelsen - fysioterapeut

Getmoving Stefan

Alle i familien skal være med

"Forældre skal være foregangsbilleder og gå i front og laver fysisk aktivitet med dem. Bevæger mor og far sig ikke, jamen så skal man heller ikke selv bevæge sig - og børn elsker når forældrene er med i bevægelsen, så en af de vigtigste ting er, at mor og far er med. Så hvis der er vaner, som skal ændres, er det ændringer for hele familien, hvis man skal have børn i gang."

Man må godt få blive beskidt

"Selvom far og mor måske ikke er med, så skal der ikke være nogen begrænsninger for, at børnene de kan bevæge sig. Det vil sige, de skal ikke have så pænt tøj på, så de ikke må gå ud og lege ude på græsset, og de skal heller ikke have noget dårlig fodtøj på, så de ikke kan gå en tur uden at få ondt i fødderne. At købe noget ordentligt fodtøj er så godt givet ud senere hen, både i forhold til at være aktiv her og nu, men også senere hen i livet i forhold til børnenes fødder."

Prioritér og få bevægelse ind i hverdagen

"Det kan godt være man har en travl hverdag, men bare at prioritere at bruge 7 minutter om dagen sammen med børnene, lave små øvelser hjemme, lege i stuen, det behøver ikke at tage lang tid. Sæt noget i gang. Få bevægelse ind i hverdagen - tag trappen i stedet for elevatoren, cykel i skole, parker bilen langt væk, når I handler,  brug cyklen - eller gå ned og handle ind. Har du langt til indkøb, så parker i den fjerneste ende af p-pladsen, det er ren win win - I forebygger buler, der er altid plads, og du får gratis motion :)"

Gadgets kan være godt

"Brug især teknikken, når det drejer sig om pre-teens, for det er virkelig der, hvor de er grebet af deres telefoner - børn synes teknik er superspændende, hvis de kan se, hvor langt de er gået med endomondo, det drager. Skridttællere fås i alle prisklasser, og ellers har de fleste en smartphone i dag, hvor de kan have forskellige apps, der fx kan måle antal af skridt."

Du kan ikke hoppe uden at grine

"Vi skal vise børnene bevægeglæde, vi skal vise dem, hvor sjovt det er at bevæge sig og give dem lysten til at fortsætte - så her er noget vi, vi godt må sige de skal" slutter Stefan.

 

Del indhold