Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Aalborg Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.
Gå ind på den valgte hjemmeside

Kost og ernæring

Kom til informationsmøde om mad og diabetes.
Find lækre fuldkorns-mærkede opskrifter.

Prinsessernes Morgengroed

Mad til dig med diabetes

Har du fået diabetes, spiller kosten en stor rolle for din sundhed. På sundhedscenteret afholder vi derfor løbende informationsmøder om:

  • Mad & diabetes

Datoerne bliver opslået her på siden.

Tilmelding:

Ring til vores information 9931 3458. Telefonen er åben i hverdage ind til kl. 12 

Få inspiration til din kost

På Fødevarestyrelsens hjemmeside "Alt om kost", kan du også finde opskrifter, og du kan læse om kostråd, nøglehulsmærket, økologi og meget mere.

Fuldkorn er Guldkorn

Fredag 20.januar er udnævnt til årets Fuldkornsdag. Anbefalingen er, at du spiser 75 gram fuldkorn om dagen. For at hjælpe anbefalingen på vej er her nogle opskrifter, du kan lade dig inspirere af.

Få her opskrifter på:

  • Vegetarisk fuldkornslasagne
  • Prinsesserne morgengrød
  • Koldhævet madbrød med rosmarin
  • Fuldkornsrisotto med asparges og spinat
  • Smørrebrød med fuldkorn

Vegetarisk Fuldkornslasagne

Vegetarisk Fuldkornslasagne

Fremgangsmåde
Tø spinaten op. Hak løg og gulerødder fint. Steg først løgene i olien og tilsæt herefter gulerødderne. Tilsæt de hakkede tomater og smag tomatsaucen til med salt og peber.
Tænd ovnen på 200 grader. Læg fuldkornslasagnepladerne i bunden af et ovnfast fad.
Put herefter et lag tomatsauce på, et lag mornaysauce på samt lidt spinat og hytteost.
Læg igen fuldkornslasagneplader på og herefter tomatsauce, mornaysauce, spinat og hytteost.
Fortsæt på denne måde til ingredienserne er opbrugt. Det øverste lag af lasagnen må ikke være lasagneplader.
Bag lasagnen i ca. 30 minutter. Hvis det øverste lag bliver for mørkt, kan du dække lasagnen til under det sidste af bagningen.

Ingredienser
4 personer
250 g fuldkornslogomærkede lasagneplader
450 g frossen hakket spinat
150 g hytteost (max 4,5%)
800 g hakkede tomater
200 g gulerod
200 g løg
500 g let mornaysauce
1 tsk. salt
½ tsk. peber
1 spsk. olie
Denne opskrift lever op til fuldkornslogoet.

Prinsessernes Morgengrød

Prinsessernes Morgengroed

Fremgangsmåde
Kom 5-grynsblandingen i en gryde med vand, bær, salt og sirup. Kog grøden under omrøring, indtil den har en passende konsistens.

Tip
Top grøden med lidt hakkede mandler og friske bær.

Ingredienser
1 portion
40 g 5-grynsblanding eller havregryn
2½ dl vand
50 g blandet bær - enten fra frost eller friske
En knivspids salt
1 tsk. sirup
Denne opskrift lever op til fuldkornslogoet.

Koldhævet madbrød med rosmarin

 Koldhaevet Mad Broed Med

Fremgangsmåde
Bland koldt vand og gær samt lidt af fuldkornshvedemelet sammen. Tilsæt herefter resten af ingredienserne og rør godt. Dejen skal være fugtig og skal ikke æltes. Den stilles overdækket på køl til næste dag.
Efter hævning fordeles dejen i en mindre bradepande med bagepapir og den stilles overdækket til hævning et lunt sted i cirka 1 time.
Bland imens tynde skiver rødløg, stilkene fra rosmarinen og et presset fed hvidløg med olie og salt.
Efter brødet har hævet, kommes toppingen oven på brødet, inden det skal i ovnen. Prik gerne fyldet lidt ned i brødet med fingerspidserne.
Bag brødet ved 200 grader i cirka 40-50 minutter. Hvis toppingen bliver for mørk, kan du dække brødet til under det sidste af bagningen.

Ingredienser (1 madbrød)
Dej
8 dl koldt vand
10 g gær
½ spsk. olie
1 tsk. salt
650 g fuldkornshvedemel
450 g hvedemel

Topping
1 lille rødløg
1 fed hvidløg
½ spsk. olie
2-3 kviste frisk rosmarin
½ tsk. salt
Denne opskrift lever op til fuldkornslogoet.

Fuldkornsrisotto med asparges og spinat

Fuldkornsrisotto Med Asparges Og Spinat
Fremgangsmåde
Hak løg og hvidløg og steg det i olien. Når løgene er blevet gennemsigtige, tilsættes ris og steges med i et par minutter. Tilsæt hvidvin og kog til det er næsten helt fordampet.
Kom vand og bouillonterning i gryden og kog lige så længe, som det angives på rispakken. Det er vigtigt, at risene hele tiden er dækket af vand. Tilsæt derfor mere vand, hvis for meget fordamper under kogningen.
Når risene er kogt færdige, fjernes låget og det resterende væske koges væk, indtil der kun er lidt tilbage på bunden af gryden. Tilsæt spinat og asparges skåret i mindre stykker og lad det koge med i 1 minut.
Kom til sidst ricottaen i og rør rundt, indtil risottoen samler sig.

Ingredienser
4 personer
300 g brune fuldkornsris
1 dl hvidvin
1 tsk. olie
1 løg
2 fed hvidløg
100 g ricotta
200 g spinat
200 g asparges
6 dl vand
1 grøntsagsbouillonterning
Denne opskrift lever op til fuldkornslogoet.

Smørrebrød med fuldkorn

 Smoerrebroed Med Fuldkorn

Fremgangsmåde
Skær 2 skiver rugbrød over til 4 halve skiver. Put et hjertesalatblad og en skive ost på den første halve skive rugbrød. Pynt med rød og grøn peberfrugt i tern.
Læg et hjertesalatblad og et stykke laks på den næste skive rugbrød. Pynt med agurk i tern og dild.
Anret den næste halve skive rugbrød med et hjertesalatblad og et halveret kogt æg. Rør skyr og mayonnaise sammen til en dressing og put den ovenpå. Pynt med radise og avocado i tern samt karse.
Læg et hjertesalatblad og en halveret fiskefrikadelle på den sidste halve skive rugbrød. Pynt med remoulade og agurk i tern.

4 stykker smørrebrød
Ostemad:
½ skive fuldkornslogomærket rugbrød
1 skive nøglehulsmærket ost
20 g grøn peberfrugt
20 g rød peberfrugt

Laksemad:
½ skive fuldkornslogomærket rugbrød
25 g laks
1 hjertesalatblad
25 g agurk
3 tsk. dild

Æggemad med grøntsagstopping:
½ skive fuldkornslogomærket rugbrød
1 æg
2 tsk. skyr
1 tsk. fedtfattig mayonnaise
1 radise
25 g avocado
1-2 tsk. karse
1 hjertesalatblad

Fiskefrikadellemad:
½ skive fuldkornslogomærket rugbrød
50 g fiskefrikadelle
1 tsk. fedtfattig remoulade
25 g agurk
1 hjertesalatblad
Denne opskrift lever op til fuldkornslogoet

 

 

 

Del indhold